Evenemang på gång:

Bokrelease och musikföreställning

Sven Kristersson: GALENDANSAREN – en helt annan Birger Sjöberg

27 november 2021, 15:00 på Göteborgs Litteraturhus

Birger Sjöbergs efterlämnade sångtexter och fragment i tonsättning och gestaltning av Sven Kristersson. En föreställning i regi av Martha Vestin.

Birger Sjöberg var under ett par år en av den svenska borgerlighetens stora underhållare. Men när han 1926 gav ut den litterärt avancerade diktsamlingen Kriser och kransar sålde den dåligt och kritikerna var avvaktande. I besvikelsen kallade han sig ”galendansare”, en sprattelgubbe som förutsattes sprattla på publikens kommando. Birger Sjöberg förbittrades, vanskötte sin hälsa och dog 1929, bara 44 år gammal.

Men han efterlämnade en hel låda med suggestiva dikter och litterära fragment som aldrig publicerades under hans livstid. Sven Kristersson har skapat en sångcykel och en musikteaterföreställning kring dessa texter: Galendansaren. I boken med samma titel finns 24 sånger för röst och piano, men också föreställningsmanus och en essä där Kristersson beskriver och diskuterar hur föreställningen skapades.

Sven Kristersson är professor i sång vid Musikhögskolan i Malmö med särskild inriktning på kammarmusikalisk solosång, litterär visa och scenisk gestaltning.

Entré 100 kr. Vi bjuder på något att dricka. Föreställningen varar ca 60 minuter.

 

Dubbelrelease: RIEDEL och GULLIN

30 november 2021, 19.00 (insläpp från 18.30) på Rönnells Antikvariat, Stockholm

Äntligen är det dags för release av två efterlängtade och praktfulla biografier! Böckerna Lars Gullin, saxofonist och kompositör och Georg Riedel, jazzmusiker och kompositör lanseras. Under kvällen kommer vi ta del av både levande samtal och musik, och förstås böcker till specialpris. Medverkande: Georg Riedel, Jan Allan, Jan Bruér och Gunnel Fagius. Entré 100 kr. Vi bjuder på ett glas.